Illatterápiák, aromaterápiák

Nyugat-Európában már régóta sikeresen alkalmazzák az aromaterápiát, kétféle iskola ismert, az angol és francia. Az angol irányzat szolidabb, ami azt jelenti, hogy főként külsőleg alkalmazzák az illóolajokat, a francia merészebb, külsőleg és belsőleg is használják terápiás célokra a virágokból, növényekből nyert "gyógyszert".

Befolyásolják a közérzetünket

Bűz, szag, illat - orrunk e három hatást ismeri fel, különbözteti meg. Az orrüregben csak egy négyzetcentiméternyi helyet foglal el a szaglószervünk, amely 100 millió szaglósejtet működtet. A szaginger közvetlenül az agyba jut el, a szaglónyálkahártya sejtjei agyidegsejtek. Ez az egyetlen érzékszervi működésünk, melynek révén a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban áll a külvilággal. A szagingerekkel szemben "védtelenek" vagyunk, mivel azok közvetlenül jutnak el agyunk legősibb rétegébe, az úgynevezett limbikus rendszerbe, és jelentős befolyást gyakorolnak életműködésünkre, közérzetünkre és viselkedésünkre - írja Biegelbauer Pál. Az illatok gyógyító hatása éppen ebben a tényben gyökerezik.   

A felhasználási terület igen széles körű       

Az illatterapeuta tájékoztatása szerint az illatterápia tudatosan használja fel az illatok testi működésünket befolyásoló hatását. E terápia fő eszköztárát a virágokban, növényekben lévő illóolajok képezik.  

Az illóolajokat különféle eljárásokkal vonják ki a növényekből. A tiszta illóolaj rendkívül drága, mivel egy kilogramm előállításához az adott növényből több tonnányi mennyiségre is szükség lehet. Kis mennyiség, nagy érték - ez a valódi illóolaj legfőbb jellemzője, de éppen ezért sok a hamisítvány, viszont a mesterségesen előállított illóolajnak csak illata van, gyógyhatása nincs, mert éppen a lényeg hiányzik belől: a virág lelke.  

untitled copy.pngAz illóolajok felhasználási területe igen széles körű. Ahogy Feller Adrienne kifejti, a kozmetikában éppúgy sikerrel alkalmazzák, mint az alternatív gyógyászatban, mivel sokirányú kedvező hatása bizonyított. Fertőtlenítő, közérzetjavító, idegnyugtató, szív- és veseműködést, vérnyomást szabályozó szerepe közismert. Általában azt szokták mondani, hogy a test és lélek harmóniáját segíti elő ez a modern terápia.  

Az évezredek óta ismert illóolajok modernkori felfedezése 1920-ban kezdődött, mikor egy francia vegyész a levendulaolaj gyógyító hatását kezdte kutatni. Ma már sokféle módon alkalmazzák a különféle illatokat, fürdővízben, szaunában, inhalálás céljából, külsőleg és belsőleg is. Franciaországban és Belgiumban már kapszulákban, pasztillákban, cukorkákban, kúpokban is kaphatók illóolaj készítmények.  

Mivel kis mennyiségben is erős hatásúak, csak ellenőrzötten, szakember irányítása mellett szabad az aromaterápiát alkalmazni. Ma az alternatív medicina egyik ágának tekinthető, és holisztikus gyógymódként, akár kiegészítő, akár önálló kezelésként is számításba jöhet. Bár sok orvos nem ismeri még ezt a terápiát, akadnak olyanok is, akik ajánlják a betegeknek stressz, migrén, asztma, bőrelváltozások, gyomorégés és sok egyéb panasz esetén is.  

A laboratóriumokban előállított szintetikus gyógyszerek világában, amikor az emberek 50 százaléka naponta szed valamilyen gyógyszert, az érdeklődés egyre inkább a természetes gyógymódok felé irányul. Ezért jósolnak nagy jövőt az egészség, szépség, jó közérzet illatos követeinek, az aromaterápiában felhasználható illóolajoknak.

(forrás: RichPOI.com, MTI) 

X

Iratkozz fel Te is az exkluzív ajánlatokra!

Válassz!
Regisztrációs adataim megadásával kijelentem, hogy megismertem és elfogadom az Alveola Kft. Adatkezelési Tájékoztatóját, és hozzájárulok, hogy elérhetőségeimre kedvezményeket és akciókat tartalmazó információt küldjön.

© 2023 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK