Cosmoprof Hong Kong testközelből

A nemzetközi szépségszakma tavasszal Bologna, ősszel pedig Hong Kong irányába fordul. Dél-Kína azon városába, amely egy szelet Európa, Amerika, de mindenképpen nyugat az örökké nyüzsgő keleti világban.

Aki járt már Hong Kong-ban, az tudja, hogy ez a város egyáltalán nem a klasszikus Kína. Társával Makaóval együtt önálló városállamként működik Kínán belül és nagyjából kétszer akkora területen fekszik, mint Budapest. Méretét és örökké nyüzsgő utcáit jól jellemzi az a tény, hogy lakossága nagyjából Magyarország népességének kétharmada. 1997-ig a Brit birodalomhoz tartozott, majd visszacsatolták Kínához. 

De miért is értékes ez a város a szépségszakma szempontjából? Hogyan tudta magát az elmúlt évek alatt az egyik legmeghatározóbb szereplőjévé kinőni magát? A válasz a fenti sorokban rejlik. Egy olyan pénzügyi és kereskedelmi központról van szó, mely éppen történelme, kereskedelemben nyugatibb stílusa és a mindenki által beszélt angol nyelv miatt az oda érkező sokkal könnyebben igazodik el, mint „China Mainland”-ben. Nem csoda hát, hogy a szépségipar - ma már multinacionális kiállítás szervezője - , közismertebb nevén a Cosmoprof is szemet vetett ezen lehetőségekre és idén már 18-ik (!) alkalommal rendezte meg kiállítását. 

Az öt hatalmas pavilont megtöltő több ezer cég a város szívében az Exhibition és Convention Centerben kapott helyet, mely kiállítói központ sajátossága, hogy pavilonjai nem egymás mellett, hanem egymás felett helyezkednek el. A professzionális és lakossági szépségápolásra, műkörömre és csomagolás-technikára bontott témakörök nagyjából a bolognai struktúrát követik, de valójában mégis egy kicsit másabban, töményebben, koncentráltabban kapja az ember a látnivalókat, újdonságokat. 

És hogy hol is tart ma a szépségszakma? Pár évvel ezelőtt még osztottam volna azon emberek véleményét, akik azt mondták, hogy a nagyobb értékű kozmetikai készülékek piaca csökkenni fog. Vagy azokkal is egyetértettem volna, akik a bio és natúr termékek térhódítását jósolták. Most azonban látva a professzionális szépségszakma termékkínálatának összetételét (természetesen keleten), már egy picit máshogy látom ezt a kérdéskört. Az összkép ugyanis azt mutatja, hogy az elektrokozmetikai eszközök fejlődése töretlen, évről évre új arcát tudja mutatni fejlesztéseivel és a legfrissebb technológiákkal. Bio vagy natúr termékek pedig megtalálták helyüket a piacon belül, azonban korántsem képesek kiszorítani a „hagyományos”, amúgy rohamléptekben fejlődő kozmetikumokat. És ennek bizonyosságát hol máshol, mint a világ legnagyobb lélekszámú országában szerezhetjük meg, ahol a piackutatáshoz használt „minta” a legnagyobb. Most jöhet a kérdés, hogy mi volt előbb a tyúk, vagy a tojás? A nyugati igények és piacok hizlalták fel a helyi gyártókat, vagy a helyi cégek voltak olyan leleményesek, hogy „nyugati” termékeket gyártva támadták az európai és amerikai piacokat és nőttek nagyra. Ezt a kérdéskört mindenki döntse el maga. 

Zárószóként azonban maradjon meg az, hogy szerencsejátékot játszani ma már nem csak Makaóban, hanem Hong Kong-ban is lehet. A tétek egy picit nagyobbak, de aki jó színre tesz, az mindent visz. 

 

Dani Richard

X

Iratkozz fel Te is az exkluzív ajánlatokra!

Válassz!
Regisztrációs adataim megadásával kijelentem, hogy megismertem és elfogadom az Alveola Kft. Adatkezelési Tájékoztatóját, és hozzájárulok, hogy elérhetőségeimre kedvezményeket és akciókat tartalmazó információt küldjön.

© 2023 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK